Vzorkování v Google analytics: užitečné zdroje

Vzorkování, tzv. sampling, je odvěké téma ve webové analytice. I když doba už značně pokročila, stále se setkávám ve své praxi s tím, že toto téma není často v marketingových oddělení příliš známé, z čehož vzniká spousta nepříjemností. Počínaje lehčími nedorozuměními typu „vy říkáte číslo X a já tu v google analytics vidím Y“, až po ty zásadnější – nesprávné vyhodnocení čísel a přínosů jednotlivých kanálů / kampaní ve webové analytice, což ve finále dává nesprávné podklady pro optimalizaci online aktivit či další kroky v marketingu! Podívejme se proto na zdroje, které pomohou téma osvětlit.

Na většině e-commerce webech se dnes používá hlavně Google Analytics (GA), proto se mé tipy týkají právě GA. Velcí hráči používají spíše GA Premium či nástroje od Adobe, tudíž sampling je až tolik pálit nemusí, nicméně i v těchto firmách se připomenutí tématu může občas hodit :-)

Začněme tím, co o samplingu praví sám Google. Píše o tom, jak pracuje s reporty na pozadí, v jakých případech se k samplování uchyluje, a další užitečné informace:

Základních tipů jak se pokusit vyhnout vzorkování je několik. Pěkné shrnutí je např. tady:

Vyzkoušet lze i několik dalších nástrojů, které jsou kromě částečné eliminace vzorkování užitečné i pro automatizování reportů (nejen) z Google Analytics. Uumožní např. pracovat s GA API pomocí „naklikávatek“ … například: