Mailchimp: úplný začátek

E-mailing je stále jeden z nejoblíbenějších marketingových kanálů. Počáteční i provozní náklady jsou minimální a i přes klesající oblibu e-mailů (u nejmladších generací) má e-mail co nabídnout.

Pokud disponujete databází kontaktů (vaši současní zákazníci, vlastní leady apod.) a neřešíte aktivně e-mailing, alespoň coby remarkatingový nástroj pro opečovávání zákaznické základny, brand building apod., zbytečně se šidíte.

Jeden z neoblíbenějších a globálně nejrozšířenějších nástrojů na rozesílky e-mailingových kamapaní je Mailchimp. Je na trhu přes 10 let a za tu dobu se etabloval jako spolehlivý a zároveň jednoduchý nástroj, který by měl znát každý markeťák. Navíc je zdarma, pokud se vlezete do limitů (2000 kontaktů a 12000 odeslaných emailů za měsíc).

V tomto článku jsem sepsal první kroky, které jsou nezbytné pro vaši první e-mailovou rozesílku / kampaň přes Mailchimp.

Co budete potřebovat?

Ještě než se vydáte na mailcimp.com se zaregistrovat, je dobré mít připravené:

  • E-mailovou adresu pro ověření vlastnictví domény

  • E-mailovou adresu speciálně pro vaše emailignové aktivity, např. newsletter@vasweb.xyz

  • Mít nasazeno měření Google Analytics – toto není nutnost pro odeslání kampaně, ale dle známe poučky „co lze měřit, lze i zlepšovat“ vám to dá možnost sledovat výkony vašich e-mailingových aktivit … a hlavně budete mít tušení, co vám kampaně přináší a jak se vaše publikum chová.

Během nastavování bude Mailchimp vyžadovat ověření, že doména vašeho webu je opravdu vaše. Je to snadné – pošle vám na libovolný e-mail z vaší domény (př. marketing@vasweb.xyz) email s ověřovacím kódem, který přepíšete do políčka v administraci Mailchimpu… a tím je ověření hotové.

Seznamy kontaktů – Lists

Po registraci, ještě než se pustíte do první kampaně, je potřeba nastavit seznam(y) kontaktů – Lists. Ty jsou zásadní, jde o seznam adresátů, bez kterého by e-mamimoc nedávala smysl.

Do Mailchimpu je možné kontakty vkládat ručně, ale Vás bude nejvíce zajímat možnost importovat více kontaktů naráz pomocí Excel tabulky (ve formátu CSV) a nebo jednoduše zkopírováním z tabulky „copy and paste“.

Po kliku na Create list je potřeba vyplnit několik nezbytných údajů (pokud jste je již nevyplnili dříve):

  • jméno odesílatele – např. vaše firma

  • adresa odesílatele (vaše)

  • reply to adresa

  • text do patičky s důvodem proč zákazník obdržel daný email.

Import kontaktů do Lists

Nejsnadnější způsob importu je copy and paste. Připravíte si tabulku (Excel, Spreadsheet).

Můžete využít více sloupců než ty základní (email, first name, last name), protože v dalším kroku u každého sloupce zvolíte typ z nabídky (např. Language, opt-in time, confirmation opt-in time, opt-in IP address atd.).

V dalším kroku zvolíte druh kontaktů – Subscribed, Unubscribed (adresy, které zákazníci odhlásil z odběru), Cleaned (vymaže adresy, typicky importuji ty, které bouncly několikrát a nemá smysl je dále držet v seznamu).

Je potřeba zaškrtnout, že prohlašujete, že importované adresy souhlasí s odběrem emailů. Mailchimp už tyto ručně importované addressy nebude ověřovat druhým krokem potvrzení.

Segmentace kontaktů

Pokud znáte klíč, podle kterého umíte skupinu kontaktů rozdělit do pod-skupin a s každou skupinou pracovat individuální strategií, udělejte segmentaci. Tu najdete v Lists …

Šablony e-mailů (Templates)

Před první kampaní je také potřeba připravit si samotný email, jeho šablonu, kterou je možné pak využívat ve více kampaních – rozvržení obsahu s různými kombinacemi řádků a sloupců. Základní editor nabízí více jak 10 před-připravených layoutů, ve kterých není problém vybrat si tu svou. Samozřejmostí je jednoduché „naklíkávátko“, kde si poskládáte obsah emailu jako puzzle (obrázek, obrázek s popiskem, textový blok, tlačítka, sdílení na sociální sítě, video, oddělovač a další)

Poté si šablonu otestujte – odešlete si ji na libovolný email jedním tlačítkem.

Kampaně (Campaigns)

Vytvořit lze několik typů kampaní. Klasickou, AB testovací, plain textovou, …

Nastavíte název kampaně a předmět emailu, dále vaše jméno i adresu coby odesílatele.

Zvolíte šablonu e-mailu, buď některou z před-připravených od Mailchimpu nebo od vás, nebo si email můžete nakódovat celý sami.

Do šablony vložíte obsah – texty, obrázky, odkazy atd.

A to je vše … kampaň je připravená k odeslání …

V některém z příštích článku si ukážeme některé tipy a triky na co si dát pozor, pokročilejší postupy atd.