Jak zálohovat (exportovat) Spotify playlisty

Spotify je skvělá služba, zamiloval jsem si ji. Pokud ji ještě někdo nezná, tak zmíním jen ve zkratce: umožňuje poslouchat hudbu téměř všech žánrů a od tisíců interpretů (v její databázi jsou miliony písní z celého světa). Poslouchat můžete na počítači, v mobilu, na tabletu i na webu. Písničky nemusíte pracně hledat a stahovat jako soubory, stačí připojení k internetu a vše za vás udělá aplikace na pozadí. Prostě jen posloucháte. Oblíbené písničky si můžete vkládat do playlistů a složek a ty se vám synchronizuji všude kde se přihlásíte svým účtem …

Co na Spotify oceňuji asi nejvíc, je její využití coby „rádia“. Lze objevovat nekonečný svět dobré hudby na „jedno kliknutí“. Často (vlastně neustále) objevuji úžasnou hudbu, na kterou bych normálně nenarazil. Na začátek můžu hudbu vyhledat podle konkrétní písničky, interpreta, žánru, podle nálady nebo účelu (party, práce / soustředění, spánek, relax apod.). Pak buď rovnou spustím nějaký už hotový namixovaný playlist, nebo mi Spotify namixuje podobné písničky samo (způsob jak písničky vybírá je na výbornou, skoro vždy se trefí do mého gusta :-). A jakmile se mi písnička líbí, stačí ji přidat do vlastního playlistu(ů). A tím si vlastně vytvořím další rádio, tentokrát s prověřenou a oblíbenou hudbou!

A tím se obšírně dostávám k tématu. Spotify neumožňuje ukládat mimo aplikaci hudbu (to je logické), ale ani playlisty, což je napytel, protože představa, že bych přišel nějakým nedopatřením o svoje playlisty se stovkami songů (i když jen virtuálních) není vůbec příjemná.

Naštěstí pár chytrých hlaviček naprogramovalo aplikaci (na webu), která umí vytáhnout playlisty pomocí API a uložit je k sobě jako soubor(y) CSV, a to na pár kliků.

Jednou z aplikací je např Exportify:

Exportovat můžete vše nebo každý playlist zvlášť. Stáhne se vám CSV soubor, který si snadno otevřete např. v Excelu.