Google jako arbiter vlastních kampaní – téma k zamyšlení

Setkal jsem se už se spoustou dobrých marketérů a majitelů eshopů … drtivá většina jako hlavního arbitra pro vyhodnocování efektivity investovaných peněz v online kanálech používá Google Analytics. Je zdarma, snadno nasaditelný, snadno ovladatelný, intuitivní.

Potíž je v tom, že nástroj vyvíjí a řídí ta samá firma, jejíž hlavní příjem je internetová reklama, do které právě většina eshopů investuje a kterou v Google Analytics vyhodnocuje.

Když se jich na toto téma ptám, většina mi odpovídá, že sice cítí rozpor, nicméně stejně v tom pokračuji, hlavně z toho důvodu, že moc podobně snadných řešení k dispozici nemají.

Dalším tématem je, že nástroj je zdarma, i když jeho provoz Google musí stát nemalé peníze, vzhledem k tomu co umí a na kolika webech běží. Tady zásadní střet zájmu ale Google mít nemusí, protože náklady mohou být snadno kompenzovány více zdroji. Jednak cenou placených služeb od Google. Např. placené verze Analytics Premium, ke které někteří větší hráči přejdou. Dále cloudem a kancelářskými aplikacemi, ke kterým je snadnější nalákat více zákazníků z řad eshopů. Dále, free verze slouží a roky sloužila jako laboratoř, kde se práci s (nejen) webovými daty, jejich interpretaci a vizualizaci v Googlu učí, a to co si ověří v praxi pak nasadí do dalších nástrojů. A navíc, tady získávájí, zcela zdarma, cenný zdroj informací o chování lidí na webech a chování eshopů v online marketingu, což Google také umí zmonetizovat (tady by se to už marketérům tolik líbit nemuselo) – ve vyhledávání, v reklamní síti i v dalších službách.

Každopádně, ten hlavní problém zůstává a trochu připomíná kozla zahrádkáře. Jaké je tedy řešení? Existuje několik alternativ / komplementů, např. open-source nástroj Piwik, který je s GA velmi podobný. S nástupem datové éry navíc přichází i spousta dalších specializovaných nástrojů, které umí data sbírat, zpracovávat a dále s nimi pracovat. Jejich vyzkoušení (nasazení) může být cesta, jak alespoň snížit závislost na GA a získat tak zdravější pohled na online marketingové finance.

… téma k drobnému zamyšlení :-)